nedelja, 31. oktober 2010

Ledena skutna torta z limetami

BREZ PEKE
Sestavine za testo:
100 g margarine Rama za peko
250 g biskvitnih ali piškotnih drobtin
Sestavine za nadev:
4 veliki listi želatine
380 g puste skute
2,5 dl sladke smetane
150 g sladkorja v prahu
3 neškropljene limete

Margarino stopimo, dodamo zdrobljene piškotne drobtine in zmešamo. Maso porazdelimo po dnu tortnega modela in potlačimo. Damo v hladilnik za 2 uri.
Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto pretlačimo in dodamo sladkor. Želatino ožamemo in jo na majhnem ognju raztopimo v limetinem soku. Skuti in sladkorju dodamo limetin sok z želatino, hitro premešamo in vmešamo tudi stepeno sladko smetano. Dobro premešamo, kremo porazdelimo po ohlajeni masi in torto damo še za najmanj 2 uri v hladilnik.
Torto okrasimo s Kotanyi sladkim pisanim mozaikom.

Dober tek!

sobota, 30. oktober 2010

Slivovi mafini

SOČNI KOLAČKI S PINJENCEM
Sestavine:
200 g sliv
300 g moke
1 jajce
1 pecilni prašek
1 žlička Kotanyi cimeta v prahu
100 g rjavega sladkorja
80 ml sončničnega ali repičnega olja
250 ml pinjenca ali jogurta

Pečico segrejte na 180 stopinj. Slive operite, jim odstranite koščice in jih na drobno narežite. Moko zmešajte s pecilnim praškom in cimetom. V drugi posodi razžvrkljajte jajce, dodajte sladkor, olje in pinjenec in dobro premešajte. Dodajte suho mešanico in na hitro premešajte, da se moka navlaži. Na koncu vmešajte slive.
Pekač za mafine namastite in pomokajte ali obložite s papirnatimi modelčki. Vdolbine do 2/3 napolnite s testom. Mafine pecite v pečici 30 minut. Še tople vzemite iz pekača in jih ohladite na rešetki. Po želji jih posujte s sladkorjem v prahu.
Dober tek!

nedelja, 17. oktober 2010

Kupa "kar pač imam"

Ta vikend se ni peklo, ker se je delalo, če se pa ni delalo, se je pa pohajkovalo :-))
Glede na to, da je kisla nedelja sva popoldan preživela doma. In ker sva si nekaj zaželela, sem naredila kupo "kar pač imam".
Uporabila sem eno banano, dve naktarini in tiramisu sladoled. Za kapico sem stepla sladko smetano in posula s Kotanyi mlinček mešano čokolado, ki ni samo za kapučino in kakav, ampak tudi za razne kupe :-))
Ni bila slaba!
Dober tek!

nedelja, 10. oktober 2010

Kako čudovit vonj ...

PEČENA JABOLKA s sočnim nadevom iz rozin
Sestavine:
2 velika jabolka
25 g mešanih kandiranih sadežev
2 žlici rozin
1 vanilij sladkor
1 žlica tekočega medu
25 g sesekljanih mandljev
1 ščepec Kotanyi cimeta
1 dl sladkega vina (uporabila sem Janževec)

Pečico segrejte na 200 stopinj. Jabolka operite, jih osušite in peščišče odstranite s posebnim kuhinjskim pripomočkom (gre tudi z nožem). Jabolka postavite v namaščen pekač.
Za pripravo nadeva zelo drobno sesekljajte kandirane sadeže. Primešajte jim rozine, sladkor, tekoč med, sesekljane mandlje in mlet cimet. Z zmesjo nadevajte jabolka. Na vsako jabolko položite košček masla. V pekač prilijte vino in jabolka pecite približno 30 minut. Po koncu peke jih vzemite iz pečite in takoj postrezite.

Dober tek!

sobota, 9. oktober 2010

Z vonjem po nostalgiji

JABOLČNI KOLAČ Z MRVICAMI
Sestavine:
1 kg sladko kislih jabolk
4 žlice limoninega soka
290 g sladkorja
ščepec Kotanyi cimeta
400 g moke
1 žličko pecilnega praška
120 g zmletih mandljev
ščepec Kotanyi soli
250 g hladnega masla
2 žlici sladkorja v prahu

Jabolka olupite, narežite na četrtine, jim odstranite peške in jih narežite na koščke. Skupaj z limoninim sokom, 120 g sladkorja in cimetom, jih pokrite dušite 5 minut in odcedite.
Pečico segrejte na 175 stopinj. Pekač za torto, premera 26 cm, obložite s peki papirjem. Za drobljivo testo v skledi zmešajte moko, pecilni prašek, preostali sladkor, mandlje in sol. Dodajte na drobno narezano maslo in vse skupaj zgnetite v drobljivo testo.
Dobro polovico testa razporedite po pekaču in ga z dladnjo pritisnite ob dno. Obložite ga z dušenimi jabolki in posujte s preostalim testom oz. mrvicami. Kolač pecite 50 minut. Ohlajenega posujte s sladkorjem v prahu.
Iz jabolčnih lupin pa lahko skuhate jabolčni kompot. Dodajte vrečko vanilij sladkorja in vodo, ki ste jo odcedili od dušenih jabolk. Se splača, odličen je!

Dober tek!

nedelja, 3. oktober 2010

Rolada brez moke

ROLADA S KISLO SMETANO Sestavine biskvit:
6 jajc
6 žlic sladkorja
6 žlic mletih orehov (ali lešnikov ali kokosove moke)
1/2 pecilnega praška
Sestavine nadev:
2 kisli smetani
2 vanilij sladkorja

Rumenjake stepemo, da narastejo, po žlicah dodamo sladkor in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo pecilni prašek in mlete orehe in vse dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg (trik, da je sneg čimbolj trd: beljakom dodajte ščepec soli) in ga rahlo (ročno) primešamo ostalim sestavinam.
Biskvit vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem in damo v pečico, ki jo predhodno segrejemo na 200 stopinj. Pečemo 12-15 min. Ko je biskvit pečen, še toplega s peki papirjem zvijemo v rolo in pustimo, da se ohladi.
Kislo smetano zmešamo z vanilij sladkorjem in mešamo, da dobimo gladko zmes. Nadev namažemo na biskvit in ga ponovno zvijemo. Rolado čimdlje pustimo v hladilniku (čez noč), da se navlaži, kisla smetana pa strdi.
Dober tek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...