sreda, 19. januar 2011

Čokoladne kocke

ZAPELJIVA ČOKOLADA
"Ni preprostih in zapletenih sladic, so le tiste, ki jih obožujemo, in vse druge. Ko je Arnaud te kocke prelil s karamelno glazuro z orehi, so ga do konca zasvojile. Ne moremo reči, da so dietne, toda ko jih poskusimo, je prepozno. Veliko prepozno."
Za 6 oseb - Priprava: 25 minut - Peka: 20 minut
Sestavine:
80 g črne čokolade s čimveč kakava
125 g zmehčanega masla
2 jajci
150 g rjavega sladkorja
60 g moke
100 g nasekljanih lešnikov ali orehov

Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
Nasekljamo čokolado in narežemo maslo na majhne kocke. Stopimo jih v skledi nad soparo. Zmešamo jajca in sladkor ter jih dodamo stopljeni čokoladi. Pazimo, da mešanica ni prevroča, da se jajca ne skuhajo. Preverimo z mezincem in če ne prenesemo vročine, je prevroče.
Dodamo presajeno moko in  nasekljane lešnike ali orehe. Testo razporedimo v pomaščen model in ga zgladimo z lopatko. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Z noževo konico preverimo ali je pečeno: testo se mora še lepiti  na nož. Vzamemo iz pečice, ohladimo, vzamemo iz modela in narežemo na kocke.
Različice: poleg orehov ali lešnikov lahko dodamo tudi kandirano sadje.
Ko vzamemo pecivo iz pečice, ga lahko prelijemo s karamelno glazuro z orehi: v kozici na blagem ognju stopimo 150 g sladkorja, da svetlo porjavi, odstavimo z ognja ter počasi dodamo 60 ml sladke smetane (pazimo, da nas ne poškropi) in 200 g nasekljanih orehov. Z vročo karemelno kremo prelijemo pecivo.

Dober tek!

ponedeljek, 17. januar 2011

Torta Brbončica

Tale torta ni po receptu (no, samo ajdovo biskvitno testo), zato sem jo poimenovala kar Brbončica, saj sem sestavine za nadev zmešala sama.
Malo sem eksperimentirala :-))
Sestavine za biskvitno testo:
6 jajc
150 g sladkorja
40 g naribane čokolade
150 g  ajdove moke
1/2 pecilnega praška

Rumenjake in sladkor penasto umešajte in nato dodajte naribano čokolado. Premešajte in vsujte moko, ki ste ji primešali pecilni prašek, nato pa še nežno vmešajte sneg in beljakov.
Specite v dobro namaščenem modlu pri 170 stopinj, približno 40 minut.
Ohlajen biskvit prerežemo na pol, da dobimo dva - dno in pokrov.

Sestavine za nadev:
400 g mascarponeja
400 g višnjevega jogurta
500 ml sladke smetane
2 vanilij sladkorja
2 žlici sladkorja
4 liste želatine
kozarec vloženih višenj
naribana čokolada

Višnje odcedimo in sok uporabimo za vlaženje biskvitnega testa. Stepemo sladko smetano in jo 1/3 prihranimo.
Za nadev zmešamo preostalo sladko smetano, višnjev jogurt, mascarpone, vanilij in navadni sladkor.
Stopimo želatino. Najprej jo namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Medtem segrejemo vodo, da bomo lahko nad njo v sopari v drugi suhi posodi stopili želatino. Ko je stopljena in povsem prozorna, jo primešamo nadevu.
Zložimo torto: plast navlaženega testa, pol nadeva, višnje, preostali nadev in drugo plast navlaženega testa. Torto okrasimo s sladko smetano in posujemo z naribano čokolado.

Dober tek!

sobota, 15. januar 2011

Shortbread

Te enostavne piškote so gospodinje pekle ob božiču, ščasoma pa so postali priljubljen prigrizek ob vsakdanjem čaju ali kavi.
Podobni so tem.
Sestavine:
100 g sladkorja
200 g margarine Rama za peko
250 g moke
noževa konica pecilnega praška
100 g gustina
mleko
rjavi sladkor 

V presajeno moko damo pecilni prašek, sladkor, gustin in mehko maslo. Dobro pregnetemo, da postane testo gladko. Oblikujemo tanke svaljke v velikosti kovanca in damo v hladilnik za 30 minut.
Nato jih premažemo z mlekom in povaljamo v rjavem sladkorju. Narežemo jih na 3-5 mm debela kolesca. Zložimo jih na namaščen pekač in pečemo 20 minut v naprej ogreti pečici pri 180 stopinj.  
Dober tek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...