sobota, 30. julij 2011

Višnjevi mafini

Rahli mini kolački s kefirjem
Mafine imam zelo rada in tudi sama priprava je zelo enostavna.
Samo 15 minut potrebujete in že so v pečici.
Sestavine:
150 g vloženih višenj
200 g moke
1 pecilni prašek
150 g mehkega masla
150 g sladkorja
1 zvitek vanilij sladkorja
1 jajce
sok 1/2 limone
100 ml kefirja
Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155). V vdolbine pekača za mafine položite papirnate modelčke. 
Višnje odcedite. Moko zmešajte s pecilnim praškom. Sladkor, maslo, vanilij sladkor in jajce penasto stepite. Nato vmešajte limonin sok in kefir. Dodajte moko, jo na hitro vmešajte, dodajte še višnje in premešajte.
Testo razporedite v modelčke in pecite približno 25 minut.
Pečene  mafine  vzemite  iz  pečice  in  jih  v  pekaču pustite približno 5 minut. Nato jih vzemite iz pekača in jih položite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
Estetsko niso najlepši in ne vem zakaj. Kajti ko sem jih delala prvič, sem imela pretoplo pečico in sem krivdo, da ni kupčka, dala temu. Toda tokrat sem se držala navodil in je spet isto!
Važno je, da so zelo zelo okusni. Imajo odlično hrustljavo skorjico :-))
Dober tek!

sreda, 27. julij 2011

Puranji zvitki z ribezom

Poletna zabava z ribezom
Tele zvitke sem delala še pred dopustom, vem da ribeza ni več, ampak če ga imate še kaj v skrinji, lahko poskusite narediti malo drugačne zvitke. Seveda, če imate radi pust puran in kisli ribez. Priznam, da me zvitki sicer niso očarali, ampak za enkrat na leto poskusit, ko je ribez, bo pa šlo. Drugo leto spet :-))
Sestavine:
2 puranja zrezka po 150 g
sol
poper
50 g skute
žlica limoninega soka
50 g rdečega ribeza
1/2 žličke timijana
žlica masla
50 ml belega vina
120 ml juhe
1 žlica ribezovega soka
Zrezke oplaknite in osušite ter potolcite. Začinite jih s soljo in poprom. Skuto zmešajte z limoninim sokom in začinite. Ribez osmukajte z vejic in ga skupaj s timijanom vmešajte v skuto. Zrezke premažite s skutno maso, jih zavijte in povežite s kuhinjsko vrvico.
Segrejte maslo in na njem popecite zvitke. Dodajte vino, juho in ribezov sok ter dušite približno 3o minut.
Zvitke vzemite iz ponve, omako pa ša malce povrite. Zvitke razdelite po krožnikih in prelijte z omako. Zraven ponudite riž.
Dober tek!

petek, 15. julij 2011

Ribezov zavitek

Pobrala sem pozni ribez. Veliko ga je bilo, 6 kg. Ja, in zadnjič 3 kg. Dala sem ga zamrznit, ker grem na dopust, potem pa bo sirup, marmelada, kakšna sladica in že ga ne bo več :-))
Tokrat sem prvič spekla iz ribeza zavitek in če ti je ribez všeč, ti bo tudi zavitek. Preprosto ga imaš rad ali pa ne, ker ima prav poseben okus :-))
Ribez operi in odcedi. Dodaj 4 žlice sladkorja, 2 zavitka vanilij sladkorja, sok pol limone in 0,3 dl likerja (jaz sem uporabila kar domač liker gozdnih sadežev). Nato zdrobi cca 130 g  navadnih piškotov, da dobiš drobtine in jih dodaj ribezu. Pravzaprav dodaj toliko, da dobiš gosto zmes, da drobtine popijejo vso tekočino. Stepi 2 dl sladke smetane in jo premaži po listnatem testu, dodaj ribezov nadev ter zarolaj v zavitek. Zmešaj eno jajce in dodaj žlico kisle smetane in premaži po zavitku. Peci v ogreti pečici cca 30 minut pri 180 stopinj.
Dober tek!

petek, 8. julij 2011

Zeleni smoothie popaj

Kot od narave dano
Potrebujemo:
pest mlade špinače
banano
2 do 3 dl vode

Sestavine stresemo v mešalnik in dodamo nekaj kock ledu.
Na zdravje!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...