četrtek, 10. januar 2013

Polnozrnati kruh

Z OREHI
V skledo za mešanje damo 350 g polnozrnate in 350 g bele moke, naredimo jamico in vanjo damo 1 dl tople vode; dodamo žličko sladkorja in 1 kocko kvasa. Prekrijemo z moko, da kvas naraste. Nato dodamo 1 žličko Kotanyi soli in 1 žlico olja. Dodamo še 2 žlici kisle smetane, 1,5 dl mlačne vode in 1 pest orehov. Vse sestavine zmešamo z mešalnikom z dodatkom za gnetenje. Testo pokrijemo s krpo in pustimo 1 uro, da naraste. Nato ga še enkrat na rahlo ročno pregnetemo in damo v pekač. Počakamo da zopet naraste.
Pečico segrejemo na 250 stopinj. Prvih 15 minut pečemo kruh pri 250 stopinjah, nato zmanjšamo na 200 stopinj in pečemo še cca 30 minut. Pečen kruh ohladimo na rešetki.
Dober je!
Dober tek!

četrtek, 3. januar 2013

Skutna pita

Z višnjami in smetano
Sestavine za testo:
25 dag gladke moke
rumenjak
17 dag masla
7 dag sladkorja v prahu
sok pol limone
ščepec Kotanyi soli
Sestavine za kremo:
4 rumenjake
20 dag sladkorja
sok pol limone
ščepec Kotanyi soli
2,5 dl mleka
5 listov želatine
50 dag puste skute
5 dl sladke smetane
40 dag višenj iz kompota
Najprej pripravimo krhko testo. Vse sestavine hitro zgnetemo in pustimo počivati približno eno uro. Nato testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo dno in obod tortnega modela (26 cm). Z vilicami ga večkrat prebodemo in pečemo približno 15 minut v naprej ogreti pečici pri 180 stopinj, da zlato porumeni.
Medtem pripravimo kremo. V kozici zmešamo mleko z rumenjaki, sladkorjem, sokom pol limone in soljo ter pri srednji temperaturi med stalnim mešanjem počasi močno segrejemo. Želatino namočimo v mrzli vodi, nato pa dobro ožmemo in raztopimo v topli mlečni mešanici. Z metlico za sneg vmešamo najprej skuto in potem še čvrsto stepeno sladko smetano.
Na ohlajeno podlago testa namažemo polovico pripravljene kreme, obložimo z višnjami, pokrijemo s preostalo kremo in površino gladko poravnamo.
Pita naj v hladilniku počiva vsaj 1 uro.
Dober tek!

torek, 1. januar 2013

Zdravo, sito in debelo 2013 vam želim

Povsem neplansko imava letos zopet svinjino,
svinjino, ki jo res zelo zelo malo jeva,
ampak na novega leta dan, pa očitno večkrat :-))
Priporočljiva je tudi po stari slovenski šegi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...