nedelja, 26. december 2010

Gozd je ponoči čudovit

ZAPELJIVA ČOKOLADA
"Priprava temnega gozdička je podobna ogledu televizijske nadaljevanke iz 80. let. Malce kičasta, a učinkovita. Vloženi trud se bo sladko obrestoval."
Za 6 oseb - Priprava: 1ura in 30 minut - Peka: 1 ura in 5 minut
Sestavine:
Za biskvit:
5 jajc, 110 g moke, 120 g drobno mletega sladkorja, 25 g kakava v prahu, 15 g jedilnega škroba,
20 g medu, maslo in moka za model
Za kremo:
400 ml sladke smetane, 60 g sladkorja, 1 žlica češnjevega žganja (kirscha), vrečka vanilij sladkorja
Za sirup:
50 g drobno mletega sladkorja, 80 ml višnjevega soka, 80 ml češnjevega žganja (kirscha)
Potrebujemo tudi:
600 g zamrznjenih višenj, rjavi sladkor, kakav v prahu, čokolado za ribanje

Pečico ogrejemo na 210 stopinj.
Pripravimo biskvit. Presejemo moko, kakav in jedilni škrob. V veliko skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in med ter jih energično stepamo. Skledo nato položimo v vodno kopel, jo grejemo 5 minut in pri tem ves čas mešamo. Skledo odstavimo z ognja in stepamo še najmanj 10 minut. Krema mora narasti v belo peno, najbolje je, da si pomagamo z električnim stepalnikom.
Počasi vmešamo mešanico moke, kakava in škroba ter vlijemo testo v pomaščen in pomokan model s premerom 20 cm. Postavimo ga v pečico in po 5 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj ter pečemo še 30 minut.
Biskvit vzamemo iz pečice in vanjo položimo pekač z zamrznjenimi višnjami, potresenimi z rjavim sladkorjem. Pekač obložimo z aluminijsto folijo. Pečemo 30 minut in počakamo, da se višnje ohladijo.
Z električnim stepalnikom stepemo sladko smetano in med stepanjem dodamo vanilij sladkor, sladkor in žganje.
Pripravimo sirup: v kozici zavremo osladkan višnjev sok. Ko se ohladi, mu dodamo žganje.
Biskvit prerežemo na 3 eneke debele plasti (jaz sem biskvit pekla v večjem modelu, da sem iz njega nato izrezovala kroge in vse skupaj zložila v kozarce). S čopičem ali žlico navlažimo prvo plast biskvita. Nanjo naložimo polovico višenj in smetano, čez položimo drugo plast biskvita in jo prav tako navlažimo. Nanjo naložimo drugo polovico višenj in smetano. Dodamo tretjo plast biskvita in jo po vrhu namažemo s sladko smetano. Posujemo s kakavom, nato pa z lupilcem nastrgamo čokolado in z njo potresemo temni gozdiček (jaz sem to izpustila).
Dober tek!

3 komentarji:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...