četrtek, 3. januar 2013

Skutna pita

Z višnjami in smetano
Sestavine za testo:
25 dag gladke moke
rumenjak
17 dag masla
7 dag sladkorja v prahu
sok pol limone
ščepec Kotanyi soli
Sestavine za kremo:
4 rumenjake
20 dag sladkorja
sok pol limone
ščepec Kotanyi soli
2,5 dl mleka
5 listov želatine
50 dag puste skute
5 dl sladke smetane
40 dag višenj iz kompota
Najprej pripravimo krhko testo. Vse sestavine hitro zgnetemo in pustimo počivati približno eno uro. Nato testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo dno in obod tortnega modela (26 cm). Z vilicami ga večkrat prebodemo in pečemo približno 15 minut v naprej ogreti pečici pri 180 stopinj, da zlato porumeni.
Medtem pripravimo kremo. V kozici zmešamo mleko z rumenjaki, sladkorjem, sokom pol limone in soljo ter pri srednji temperaturi med stalnim mešanjem počasi močno segrejemo. Želatino namočimo v mrzli vodi, nato pa dobro ožmemo in raztopimo v topli mlečni mešanici. Z metlico za sneg vmešamo najprej skuto in potem še čvrsto stepeno sladko smetano.
Na ohlajeno podlago testa namažemo polovico pripravljene kreme, obložimo z višnjami, pokrijemo s preostalo kremo in površino gladko poravnamo.
Pita naj v hladilniku počiva vsaj 1 uro.
Dober tek!

4 komentarji:

  1. višnje + skuta + limona = nekaj za probat

    OdgovoriIzbriši
  2. Takile recepti so prava skušnjava mojim novoletnim zaobljubam. :o)

    OdgovoriIzbriši
  3. Končno sem uredila tudi slastne bloge v postavitev. Obljubim, da te bom sedaj tudi tu redneje spremljala in komentirala, pa tudi preiskusila kaj dobrega :).
    Pozdravček od Lili

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...