sobota, 10. avgust 2013

JAGODNA PITA

Z MASKARPONEJEM IN LEŠNIKI
Sestavine za testo:
140 g moke
50 g mletih lešnikov
100 g masla
50 g sladkorja
1 rumenjak
 
Sestavine za karamelo:
100 sladkorja
0,5 dl sladke smetane
20 g masla
 
Sestavine za nadev:
250 g maskarponeja
2 žlici sladkorja v prahu
1 vanilij sladkor
1,5 dl sladke smetane
450 g jagod
Moko in mlete lešnike damo v posodo in dodamo na koščke narezano maslo in dve žlici hladne vode. Z ročnim mešalnikom mešamo, da se masa spremeni v drobtine. Nato dodamo sladkor in rumenjake in zmešamo v čvrsto testo. Na rahlo pomokani delovni površini testo na hitro pregnetemo in razvaljamo. Dno modela za pito obložimo s peki papirjem, dodamo testo  in postavimo za 15 minut v hladilnik. Pečico segrejemo na 190 stopinj. V pečici pečemo 15-20 minut.
Sladkor za karamelo stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 1 žličko vode in postavimo nad srednje  močan ogenj, da se sladkor raztopi in karamelizira. Vzamemo iz ognja in previdno vmešamo maslo in sladko smetano. Pustimo, da se ohladi.
Maskarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Jagode očistimo. Polovico jagod narežemo na četrtine in vmešamo v kremo, dodamo še vanilij sladkor.
Ohlajeno krhko testo preložimo na servisni pladenj. 2/3 karamelne omake polijemo in razmažemo po testu. Nato nanj nadevamo jagodno kremo. Preostale jagode narežemo in z njimi obložimo površino pite. Pokapljamo z ostalo karamelno omako in potresemo z mletimi lešniki.
 
Dober tek!

5 komentarjev:

  1. Se mi je kar zluštalo nekaj sladkega.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmmmmmmmmmmm, kako slastno. Za sprobat :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Jooooooooooj, lačna.. si že pišem, kaj potrebujem, ker tole bomo pa jutri delali, ko smo doma :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pri nas sicer vse jagode sproti pohrustamo, me je pa zamikalo, da bi poskusila ta recept, ker že fotografija omamno deluje.

    Vzela sem si malce več časa in pobrskala po tvojih zapisih. Ogromno idej in prav gotovo bo marsikatera našla mesto tudi v moji kuhinji.

    Ob fotografijah na foto blogu pa me preveva nostalgija.

    Veliko ustvarjalnega navdiha ti želim še naprej.
    In en velik hvala, da si obiskala tudi moj blog, za katerega upam, da si bom lahko vzela kakšno minuto več časa kot do sedaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. M hvala ti :-))
      Obiskati te, pa mi je bilo v veselje! Naslednjič spet ...

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...