ponedeljek, 17. januar 2011

Torta Brbončica

Tale torta ni po receptu (no, samo ajdovo biskvitno testo), zato sem jo poimenovala kar Brbončica, saj sem sestavine za nadev zmešala sama.
Malo sem eksperimentirala :-))
Sestavine za biskvitno testo:
6 jajc
150 g sladkorja
40 g naribane čokolade
150 g  ajdove moke
1/2 pecilnega praška

Rumenjake in sladkor penasto umešajte in nato dodajte naribano čokolado. Premešajte in vsujte moko, ki ste ji primešali pecilni prašek, nato pa še nežno vmešajte sneg in beljakov.
Specite v dobro namaščenem modlu pri 170 stopinj, približno 40 minut.
Ohlajen biskvit prerežemo na pol, da dobimo dva - dno in pokrov.

Sestavine za nadev:
400 g mascarponeja
400 g višnjevega jogurta
500 ml sladke smetane
2 vanilij sladkorja
2 žlici sladkorja
4 liste želatine
kozarec vloženih višenj
naribana čokolada

Višnje odcedimo in sok uporabimo za vlaženje biskvitnega testa. Stepemo sladko smetano in jo 1/3 prihranimo.
Za nadev zmešamo preostalo sladko smetano, višnjev jogurt, mascarpone, vanilij in navadni sladkor.
Stopimo želatino. Najprej jo namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Medtem segrejemo vodo, da bomo lahko nad njo v sopari v drugi suhi posodi stopili želatino. Ko je stopljena in povsem prozorna, jo primešamo nadevu.
Zložimo torto: plast navlaženega testa, pol nadeva, višnje, preostali nadev in drugo plast navlaženega testa. Torto okrasimo s sladko smetano in posujemo z naribano čokolado.

Dober tek!

3 komentarji:

  1. Tole se pa zelo dobro bere in izgleda prav slastno...ob priložnosti poskusim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtorski izdelek torej! Ja, tudi jaz se je zdajle ne bi prav nič branila...

    Aja, sem te že hotela enkrat pobarati: koliko kil pa kaj imate pri vaši hiši, ko se pa vedno tako dobro je;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Maja, ko sem tole prebrala, si me pošteno nasmejala! Radovednica :-))
    Ravno prav bi rekla: mož je suh, jaz pa skoraj suha :-))
    Ampak mal oblin tistih ta pravih, pa mora bit .-))
    Veš, včasih količino recepta zmanjšam za 2 osebi, pa je lažje, ker je smo za probat!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...