nedelja, 13. februar 2011

Čokoladna rolada

Okusna sladica iz bogate mešanice jajc, sladkorja in temne čokolade za nadevom iz sveže, z alkoholom odišavljene smetane, potresena s sladkornim prahom.
Sestavine za 25 cm dolgo rulado:
175 g jedilne temne čokolade
5 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
175 g sladkorja v plahu
1 strok Kotanyi vanilije

Sestavine za nadev:
300 ml sladke smetane
2-4 žlice ruma, konjaka ali likerja
200 g jagod

Čokolado nalomimo v skledo, postavljeno nad kozico z vročo vodo in jo med mešanjem stopimo. Mešano dokler ni povsem gladka. Jajčne rumenjake in sladkor v prahu stepamo, dokler ne nastane zelo gosta penasta krema. Vanjo previdno vmešamo stoplejeno čokolado in dodamo postrgano notranjost vanilijevega stroka. Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno ter narahlo vmešamo v jajčno čokoladno zmes.
Pravokoten pekač, velik približno 30x25 cm, obložimo s peki papirjem. Testo nadevamo v pripravljen pekač in ga enakomerno poravnamo, zlasti v vogalih.
V ogreti pečici pečemo pri 190 stopinj, približno 15-20 minut, da postane testo čvrsto in na površini hrustljavo.  Ko je pečeno, biskvitno testo ohladimo.
Za nadev stepemo sladko smetano, da se zgosti in vanjo vmešamo alkohol.
Odstranimo peki papir in biskvitno ploščo enakomerno namažemo s smetanovim nadevom. Po njem previdno razporedimo na koščke narezane jagode.
Rolado previdno zvijemo in jo posujemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

3 komentarji:

  1. Takole je: sem sklenila, da je treba "dol vzet" tisti šlauf, ki se je nabral nad pasom od kavbojk in v katerega vsi tako zijajo (meni se tako zdi). In potem po večerji tistih dveh krekerjev in enega korenčka povsem "nehote" zaidem pogledat, kaj se pri tebi kaj dobrega kuha! Pa samo strmim in vzdihujem! k imam pa tako rada jagode! K mam pa tako rada rulade, pa čeprav moja ni nikol rulada ampak samo "zloženka"...MMMMMM

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmmmmmmmm, kar sline so se mi nabrale v ustih !!
    Mogoče jutri, ko sem prosta, da malo razveselim moje sldkosnedneže :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Maja: Spet si me pošteno nasmejala :-))
    Lili: Res je pregrešno dobra, moraš poskusit!!!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...