nedelja, 13. november 2011

Olivni kruh

Različne vrste kruha so priljubljene po vsem Sredozemlju. Za ta grški recept uporabimo v olju vložene ali v zeliščih marinirane olive.
Sestavine:
2 tanko narezani rdeči čebuli
2 žlici olivnega olja
250 g razkoščičenih črnih ali zelenih oliv
750 g moke iz trde pšenice
1,5 žličke Kotanyi soli
4 žličke suhega instant kvasa
3 žlice grobo sesekljanega peteršilja, listkov koriandra ali mete
Čebulo do mehkega opražimo na olju. Olive grobo sesekljamo. Moko, Kotanyi sol, kvas, izbrano zelišče, olive in opraženo čebulo damo v veliko skledo in prilijemo 450 ml mlačne vode. Vse skupaj zmešamo v testo; če je presuho dodamo še malo vode, če je premokro dodamo še malo moke. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut. Pustimo ga pokritega na pomokani površini, da naraste na dvojno količino.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razrežemo na pol. Oblikujemo dva hlebca in ju položimo na pekač. Ponovno ju pokrijemo in počakamo da zopet naraste na dvojno količino.
Hlebca po vrhu nekajkrat zarežemo. Pečemo ju 1 uro oz. tako dolgo, da votlo zadoni, če po dnu potrkamo s prsti. Hlebca ohladimo na mrežici.
Jaz sem dodala peteršilj, nisem pa dodala čebule, hlebčka sta samo olivna, mmm:-))
Dober tek!

3 komentarji:

  1. Odličen recept, tole mora biti zelo dobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko prebereš, bi kar zagrizel vanj.

    OdgovoriIzbriši
  3. kako to, da še vedno uporabljate margarino? je namreč zelo škodljiva, zato jo nadomestite z maslom ali še bolje s kokosovim maslom. še premalo smo osveščeni, kako so določene stvari zdravju škodljive. tudi alpsko mleko in še marsikaj.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...