sobota, 25. februar 2012

Smetanova torta s hruškami

Prelita s panakoto
Priprava orehovega biskvita
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Potrebujemo 4 jajca in rumenjake ločimo od beljakov. Beljake in ščepec Kotanyi soli stepite v trd sneg. V drugi posodi penasto zmešajte rumenjake, 150 g sladkorja in Kotanyi vanilijevo sredico. 140 g moke zmešajte z 1 žličko pecilnega praška in jo izmenično s snegom vmešajte v jajčno zmes. Tortni model obložite s peki papirjem in nanj potresite pol od 60 g sesekljanih orehov. Nato maso vlijte v tortni model  in po vrhu potresite ponovno s preostalimi sesekljanimi orehi. Pecite cca 20 minut in ko je testo ohlajeno, ga prerežite na pol, da dobite dva oblata.
Priprava hruškove kreme
300 g olupljenih hrušk pretlačite v pire. 10 listov želatine namočite v hladni vodi. Hruškov pire in sok 1 limone na kratko segrejte. Želatino ožmite in jo raztopite v vročem pireju. Postopoma dodajte 600 ml belega vina, Kotanyi vanilijevo sredico in 50 g sladkorja. Ko čez nekaj časa začne želatine delovati, masi primešajte 400 g čvrsto stepene sladke smetane.
Sestavljanje torte
En oblat položite na pladenj in ga objemite s tortnim obročem. Prekrijte s hruškovo kremo in jo gladko poravnajte. Nanjo položite drug oblat in torto postavite v hladilnik za 2 uri.
Priprava panakote
4 liste želatine namočite v hladni vodi. 150 g sladke smetane, 1 Kotanyi vanilijevo sredico in 30 g sladkorja zavrite. Smetano odstavite in v njej raztopite ožeto želatino ter jo nekoliko ohladite, nato jo prelijte po torti (meni je panakota postala čisto prozorna, ne vem zakaj). Torto postavite v hladilnik  za 3 ure.
Dober tek!

1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...