Sveži datlji so za pito nenavaden, a slasten nadev.
Recept je pravi sredozemski spoj francoskih in bližnjevzhodnih kulinaričnih vplivov.
Pečico segrejmo na 200 stopinj.
V skledo presejemo 200 g moke, dodamo ščepec Kotanyi soli, 100 g masla in vgnetemo v moko, da nastane mešanica, podobna finim drobtinam. Dodamo 1 jajce in 1 žlico mrzle vode in zmešamo v gladko testo. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in obložimo z njim model za pito premera cca 25 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami in vse skupaj postavimo v hladilnik.
Za nadev 90 g masla in 80 g rjavega sladkorja kremasto umešamo in vtepemo 1 jajce. Primešamo 90 g zmletih mandljev, 2 žlici moke in 2 žlici pomarančnega soka. Temeljito zmešamo.
Kremo enakomerno namažemo na testo v modelu in nanjo lepo rezporedimo datlje, cca 35 polovičk s prerezano stranjo navzdol.
Pito pečemo 15 minut pri 200 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 20 minut, da krema pozlati in se ravno strdi.
Pito v modelu ohladimo. 1 žlico marelične marmelade stopimo in z njo premažemo pito.
Dober tek!
Njaaaam, sveži datlji. Ampak mi jih samo na koncu Celovške kupujemo. Se jih da kje bližje kupit? Da poskusimo tole dobroto.
OdgovoriIzbrišiNe bi vedela za vaš konec :-))
OdgovoriIzbrišiNo, saj tudi Celovec ni ravno blizu :) jih greva pa vedno iskat, ko sva tam :) V Lj sem že spraševala, če ima kdo sveže, pa jih nismo našli.
OdgovoriIzbriši