nedelja, 11. marec 2012

Pita s svežimi datlji

Sveži datlji so za pito nenavaden, a slasten nadev.
Recept je pravi sredozemski spoj francoskih in bližnjevzhodnih kulinaričnih vplivov.
Pečico segrejmo na 200 stopinj.
V skledo presejemo 200 g moke, dodamo ščepec Kotanyi soli, 100 g masla in vgnetemo v moko, da nastane mešanica, podobna finim drobtinam. Dodamo 1 jajce in 1 žlico mrzle vode in zmešamo v gladko testo. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in obložimo z njim model za pito premera cca 25 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami in vse skupaj postavimo v hladilnik.
Za nadev 90 g masla in 80 g rjavega sladkorja kremasto umešamo in vtepemo 1 jajce. Primešamo 90 g zmletih mandljev, 2 žlici moke in 2 žlici pomarančnega soka. Temeljito zmešamo.
Kremo enakomerno namažemo na testo v modelu in nanjo lepo rezporedimo datlje, cca 35 polovičk s prerezano stranjo navzdol.
Pito pečemo 15 minut pri 200 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 20 minut, da krema pozlati in se ravno strdi.
Pito v modelu ohladimo. 1 žlico marelične marmelade stopimo in z njo premažemo pito. 
Dober tek!

3 komentarji:

  1. Njaaaam, sveži datlji. Ampak mi jih samo na koncu Celovške kupujemo. Se jih da kje bližje kupit? Da poskusimo tole dobroto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne bi vedela za vaš konec :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. No, saj tudi Celovec ni ravno blizu :) jih greva pa vedno iskat, ko sva tam :) V Lj sem že spraševala, če ima kdo sveže, pa jih nismo našli.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...